marți, 18 decembrie 2007

masa de Craciun

Delicatese alese:
Pentru aperitiv:
In loc de traditionalul lebar sau de toba, pregateste muschi umplut:
Iti trebuie ata groasa si rezistenta.
Ingrediente pentru 2 purcelusi:
- 1kg de muschi de porc (portionata in doua),
- 200 g carne tocata,
- 1 ou,
- 1 capatana de usturoi,
- sare,
- piper,
- 4 foi de dafin,
- 1 pahar de vin alb,
- alte condimente dupa gust.

Amesteca oul cu o jumatate din usturoiul pisat, carnea tocata, sarea, piperul si condimentele.
Desfa fiecare bucata de muschi de porc pe lungime ca sa obtii o bucata de carne groasa de 1 cm si lunga cam de 25 cm.
Umple carnea desfacuta cu compozitia de carne tocata, ou si condimente.
Ruleaza cu grija, nci prea strans, nici prea slab, astfel incat sa nu curga carnea tocata.
Leaga purcelusul cu ata, infasurandu-l pe toata lungimea. Nu strange prea tare, ca sa nu iasa compozitia din el, dar suficient cat sa il tina bine legat.
Umple o oala, suficient de mare cat sa incapa purcelusii, cu apa, adauga vinul, foi de dafin, 1/2 lingura de sare, piper, usturoiul ramas, condimente pentru carne de porc si punem totul la fiert.
Este gata cam peste 1 ora sau dupa ce a fiert carnea suficient. Scoate ata pentru ca acum carnea fiarta nu se mai desface. Muschiul umplut (care seamana cu un purcelus) se serveste ca preparat din carne la micul dejun sau ca aperitiv, cu paine si mustar.

Felul principal
Iepure la tava cu sos de usturoi
Ingrediente:
- un iepure (eventual numai pulpele din spate);
- 100 de grame de sunculita de porc;
- un pahar de vin alb;
- o capatana de usturoi;
- cateva linguri de untdelemn, cateva masline, cimbru, piper, sare dupa gust.

Pe fundul tavii se aseaza un rand de rondele de radacinoase: morcovi, patrunjel si telina. Iepurele jupuit si spalat se unge cu ulei, se impaneaza cu usturoi si sunculita (se cresteaza din loc in loc si se introduc bucati de sunca si usturoi) si se pune in tava. Deasupra se pun felii de sunculita, se presara cu sare, piper si cimbru. In tava se pun cateva linguri de apa, un pahar de vin alb, sare, doua-trei foi de dafin, maslinele si apoi se da la cuptor, la foc mic.
Se intoarce din cind in cind si se stropeste cu sosul din tava. Se completeaza cu apa cind scade ca sa nu se arda zarzavatul. Spre final se adauga din nou vin. Durata de frigere este de aproximativ doua ore, la foc mijlociu.
sau
Rulada din muschi de porc cu oua si ciuperci
Ingrediente:
- Muschi de porc
- 2 oua,
- 1 cutie conserva ciuperci taiate
- condimente speciale pentru carne de porc
- ardei gras 3 bucati (1 verde, 1 galben si 1 rosu)
- 1 legatura patrunjel
- 200 ml ulei
- cimbru uscat, piper boabe
- salata verde
- 1 gogosar
- 1 lamaie
- 1 portocala
Mod de preparare
Muschiul de porc se imparte pe jumatate fara a se taia si se bate bine cu ciocanul de snitele pe ambele parti pana se subtieaza. Oua se fierb, se decojesc si se taie pe jumatate in lung. Ciupercile se spala bine. Ardeiul gras se taie felii subtiri, iar patrunjelul se toaca fin. Se unge carnea cu ulei, se condimenteaza si se pun oule, in sir, ardeiul gras alternand rosu, galben, verde, cipercile in ploaie si patrunjelul. Se ruleaza carnea si se leaga cu o ata suficient de groasa. se unge din nou cu ulei si se condimenteza. Se pune in tava uleiul, 2 pahare de apa, cimbru si piper si se adauga rulada. Se da la cuptor la foc mediu. Din cand in cand se stropeste rulada cu sosul in care fierbe. daca este neoie se mai poate aduga pe parcurs apa. Rulada este gata cand carnea este frumos rumenita si prinde crusta.
Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se raceasca si se desprinde ata cu care a fost legata (daca se va lega frumos, uniform, vor ramane semne de la ata si rulada se va taia exact pe acele semne) apoi se taie felii. Pe un platou oval se aseaza frunze de salata verde apoi rulada taiata, fara ai strica forma ei normala (adica in lung, exact ca si cand nu ar fi taiata). se taie gogosarul felii si se aseaza de o parte si de alta a ruladei. din lamaie si portocala se fac diferite flori cu care se orneaza rulada. Se poate adauga si cateva masline. Combinatia de culroi este una extraordinara iar efectul va fi unul garantat. Gustul de asemene. Se poate servi cu cartori natur, in niciun caz cu ciuperci sote sau alte preparate din ciuperci deoarece rulada contine deja ciuperci si nu se pot servi doua feluri de mancare cu aceleasi legume la aceeasi masa.
Desertul: cu adevarat deosebit!

Prajitura polara
Ingrediente:
Blat:
- 6 oua,
- 2 linguri cacao
- 4 linguri faina
- 6 linguri zahar (linguri de ciorba mijlocii, cu varf)
Crema
- 3 linguri faina
- 2 oua
- 500ml lapte
- 300g zahar
- un pachet de unt
Glazura
- jumatate de pachet de unt (100g),
- 4-5 linguri cacao
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul. Se bat 6 albusuri spuma si apoi se adauga 3 linguri de zahar. Separat se bat 6 galbenusuri cu alte 3 linguri de zahar,) se unesc cele doua si apoi se adauga faina si cacao. Se amesteca usor de jos in sus cu o lingura de lemn

Compozitia se rastoarna intr-o tava unsa si tapetata. Se introduce la cuptor pt 15 min aprox, la temperatura de 450 grade Fahrenheit.
Pentru crema se incalzesc 400 ml lapte la bain marin. Separat se freaca 2 oua cu 4 linguri faina si 100 ml lapte care se toarna in laptele cald si se amesteca mereu pana la consistenta unei budinci. Se lasa sa se raceasca bine!
Pachetul de unt se freaca bine cu 300g zahar farin adaugat lingura cu lingura. Se adauga si budinca pcare s-a racit. Se adauga si 2 plicuri de zahar vanilat. Se rastoarna peste blat si se intinde pe toata suprafata.
Pentru glazura se freaca o jumatate de pachet de unt cu 4-5 linguri de cacao si se topesc pe foc. Nu se adauga zahar. Si am omis sa subliniez ca untul trebuie lasat la temperatura camerei sa se incalzeasca bine-sa fie f moale. Valabil si pentru untul utilizat la crema. Glazura se adauga peste crema si se intinde bine.

Un comentariu:

comenturi