Craciunul este Sarbatoarea cea mai iubita din lume, mai ales de copii. Masa de Craciun este incercarea de capatai a oricarei gospodine. Aranjatul mesei este un test pe care gospodinele trebuie sa il treaca.
Alege o fata de masa in culori calde: crem, portocaliu sau auriu. Foloseste farfurii albe, cu dungi aurii pe margine, iar pentru desert farfurii in forma de stea; paharele pot fi din din sticla galbena sau portocalie. Servetelele albe, cu mici motive decorative rosii sunt de efect! Pentru a intregi atmosfera de caldura, de armonie, realizeaza un aranjament din flori de crin, ramurele de brad si o lumanare portocalie, pe care sa-l asezi ori in mijlocul mesei, ori pe coltul stangdinspre interiorul camerei.
Sau: pune buchete mai mici ici, colo pe masa. Nu uitati ca aranjamentele trebuie sa se potriveasca cu farfuriile si fata de masa.
Plaseaza în centrul mesei o fructiera cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere, numai daca nu folsoesti aranjamentul floral. Sunt intotdeauna o gustare uşoara pentru invitaţi şi, totodata, un excelent punct focal al mesei.
Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun: salata de vinete, salata de boeuf, piftia, toba, carnatii, cozonacul.
Retete specifice pentru masa de CraciunPizza cu mere si ardei. Ingrediente (pentru 2-4 persoane): 1 ceapa mica, 125 g branza de vaci, 1/2 lingurita marar uscat, 2 aluaturi de pizza (a 150 g), 1 mar mare (Golden auriu), 1 ardei gras rosu, 150 g mozzarella, 50 g cascaval. Mod de preparare:• Curatati ceapa, taiati-o bucati mai mari si maruntiti-o apoi in robotul de bucatarie. Adaugati branza de vaci si mararul si amestecati-le bine, pana ce obtineti o pasta omogena. Spalati marul, taiati-l felii groase de circa 3 mm (pe orizontala) si indepartati partea lemnoasa si semintele. • Intindeti pasta de branza, ceapa si marar pe aluaturile de pizza. Spalati ardeiul, indepartati nervurile si semintele si taiati-l fasii - pe orizontala. Taiati si mozzarella felii. • Puneti peste stratul de branza un strat de mere, unul de ardei si unul de mozzarella. Radeti cascavalul si presarati-le peste cele doua pizza. • Presarati si putin marar uscat, dati-le la cuptorul incins la 220gr. si lasati-le circa 10 minute, pana ce branza incepe sa faca basici si sa se rumeneasca. Nu uitati sa verificati daca aluatul este suficient de copt.
Cotlete de vitel (manzat) kashmiriIngrediente (pentru 4-6 persoane): 12 cotlete de vitel, 600 ml lapte, 1 baton de scortisoara, 1/2 lingurita boabe de marar, 1 foaie de dafin, 1/2 lingurita boabe de piper negru, 3 boabe de cardamom, 1 lingurita sare, 150 ml lapte condensat (neindulcit), 150 g iaurt, 2 linguri faina, 1 lingurita boia, 1 lingurita ghimbir ras, 1/2 lingurita usturoi presat, ulei, menta proaspata, lamai verzi. Mod de preparare: • Curatati cotletele si asezati-le intr-o cratita mare. Adaugati laptele, scortisoara, dafinul, cardamomul, boabele de marar, piperul (boabe) si sarea, puneti-le pe foc si lasati-le sa dea in clocot. • Fierbeti-le, apoi, la foc mic 10-15 minute, pana ce laptele scade cam la jumatate. Adaugati laptele condensat si lasati cotletele sa mijoteasca, pana ce se patrund bine si se evapora laptele. Amestecati iaurtul cu faina, boiaua, ghimbirul ras, usturoiul presat si un varf de cutit de sare. • Scoateti cotletele din cratita, indepartati toate mirodeniile care s-au lipit de ele si dati-le prin amestecul de iaurt si condimente. • Incingeti uleiul intr-o tigaie adanca, faceti focul mai mic si prajiti pe rand cotletele (cate 4), intorcandu-le ca sa se rumeneasca frumos pe ambele parti. Decorati-le cu crengute de menta si sferturi de lamaie si serviti-le calde, cu o garnitura de orez
Pui cu sos de tarhon.Ingrediente (pentru 4 persoane): 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 4 fileuri de piept de pui (fara pielita), 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 300 ml suc de portocale, 1 cub zeama concentrata de pasare (Knorr), 1 legatura tarhon (uscat sau proaspat), coaja de la o lamaie, 1 bucatica de radacina de ghimbir, 150 ml smantana (sau frisca nebatuta), faina, sare, piper. Mod de preparare:• Incingeti intr-o tigaie uleiul si untul si prajiti fileurile de pui. Sarati, piperati si cand s-au rumenit, mutati-le intr-o cratita. • Curatati ceapa, taiati-o julienne, puneti-o in tigaie si caliti-o pana ce devine transparenta. Adaugati usturoiul curatat si zdrobit, cubul Knorr faramitat si sucul de portocala, din care puneti deoparte 2 linguri. Amestecati bine. • Adaugati frunzulitele de tarhon taiate cu foarfeca, ghimbirul ras si 2/3 din coaja rasa de lamaie. Amestecati si turnati apoi sosul peste pieptii de pui. Acoperiti cratita cu un capac si lasati-i sa fiarba 45 de minute. • Amestecati - intr-un bol - faina cu restul de suc de portocala si cu smantana, turnati-o peste pieptii de pui si lasati sa mai fiarba incet cateva minute. Puneti fileurile in farfurii adanci, turnati peste ele sosul, decorati-le cu crengute de tarhon si felii de portocala si serviti-le cu o garnitura de cartofi fierti, orez sau paste fainoase.