vineri, 14 decembrie 2007

Sa tratam acneea impreuna


Acneea reprezinta o afectiune inflamatorie a pielii. Aceasta se manifesta prin mai multe feluri. La sigur ati vazut mai multi oameni care au diferite pustule, papule sau doar puncte de inflamatie si toti le numesc "cosuri". Vom face o diferenta intre acnee si alte afectiuni ale pielii in urmatoarele articole.8 din 10 adolescenti sufera de o anumita forma de acnee, mai grava sau mai usoara. Este o problema care ne poate afecta atat fizicul dar si moralul: Poti merge la o intalnire cu un cos pe varful nasului - nu! Poti sa-ti faci nestingherit fotografii la vreo petrecere cu prietenii? - nu prea! Te simti liber sa iti saruti prieteneste pe obraz prietenii sau prietenele - nu cred!Vezi? Acneea este ceva ce iti pune limite intre ceea ce poti fi si ceea ce esti de fapt. Este o mica bariera pe care unii adolescenti o trec mai usor, iar altii raman cu sechele pe viata. In acest site vei gasi niste fotografii ale celor care sufera de diferite tipuri de acnee si iti vei da seama ca unn raman cu cicatrici si semne foarte evidente. Acesta este inca un motiv in plus sa te apuci sa iti tratezi acneea!Specialistii sunt nehotarati privitor la originea acneei. Majoritatea sunt de acord ca aceasta este rezultatul unui proces prin care porii pielii se infunda cu sebum si in acel mediu incep sa se dezvolte bacteriile. Inflamatia este raspunsul organismului la acest atac microbian, pielea se inroseste in acea regiune. Acest proces de secretie este coordonat de hormoni. In perioada adolescentei echilibrul hormonal este instabil, din care cauza cantitatea de sebum eliminata variaza si este instabila.
Am cautat pentru voi cateva retete naturiste pentru a va ajuta sa scapati de cosmarul numit acnee:
Reteta1. SCAIUL DRACULUI: infuzie din o lingurita rizom uscat si maruntit, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 20-30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta folsindu-se un tampon de vata, dupa care se pun comprese. inchide porii. Combate acneea.
Reteta2.URECHELNITA: ungerea tenului cu suc proaspat extras din planta ; planta se piseaza in mojar si pasta obtinuta se stoarce prin tifon.
Reteta3. URZICA : a) infuzie din 50 g frunze uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta ; b) decoct din 100 g urzici proaspete la 500 ml apa clocotita ; se fierb 15 minute, se lasa la racit pana la caldut; se strecoara; se spala fata. Actiune buna in acnee.
Reteta4. VARZA : suc obtinut prin presarea frunzelor. Se aplica lotionari pe tenul acneic.
Reteta5. VITA DE VIE : seva obtinuta primavara prin taierea coardelor se foloseste la ungerea tenurilor acneice.
Reteta 6. HREAN : macerat din 30 g radacina proaspata taiata marunt la 500 ml apa ; se lasa 60 de minute, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta folosindu-se un tampon de vata.
Reteta 7. IARBA DE SOLDINA : suc obtinut din planta proaspata prin frecarea ei intre palme si intinderea pe obraz. inainte de a sfarama planta in palme, fata se spala cu apa de ploaie calda. Reteta 8. LEVANTICA : infuzie din 5 g planta peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 15-20 de minute ; se strecoara, se aplica comprese ,pe fata folosindu-se un pansament sau tifon steril.
Reteta 9. MAR : cataplasma cu pasta obtinuta prin fierberea merelor in lapte dulce ; acestea se taie in fragmente, se fierb in lapte pana devin moi, se strivesc si se aplica pe fata timp 30 de minute, dupa care se indeparteaza si se spala fata cu o infuzie de musetel.
Reteta 10. MARAR: infuzie din o lingura pulbere seminte peste care se toarna o jumatate de cana cu apa clocotita (100 ml); se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara, se fac tamponari pe fata cu un tampon de vata.
Reteta 11. MORCOV : masca cu radacina data pe razatoare; se tine pe fata 20-30 de minute, apoi se inlatura si se sterge tenul cu infuzie de musetel. Combate acneea.
Reteta 12. NAP : cataplasma cu radacina fiarta sau coapta ; se maseaza locul pentru a-si lasa sucul; se lasa 20-30 de minute, dupa care se curata fata. Combate acneea.
Reteta 13. ROSIE : masca din suc proaspat de rosii amestecat cu amidon sau talc ; se tine pe ten 20-30 de minute ; se inlatura, se scot punctele negre, dupa care se spala fata cu felii de rosii, cate 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta ; tratamentul dureaza trei-patru saptamani si este util in tratarea acneei.
Reteta 14. ROZMARIN : tinctura din o lingura planta maruntita introdusa la macerat 30 de zile ; se strecoara, se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare ; se tamponeaza fata dupa ce in prealabil a fost spalata cu apa.

2 comentarii:

comenturi