sâmbătă, 22 martie 2008

Chihuahua

Chihuahua este un caine foarte mic, cu un cap in forma de mar si un botic scurt si ascutit. Are ochii rotunzi, mari si foarte inchisi la culoare. Urechile mari, element distinctiv al acestei rase, ar trebui, daca exemplarul este de rasa pura, sa fie mereu ridicate.

Chihuahua este un foarte bun caine de companie.

Curajos si extrem de activ, mandru si intreprinzator, Chihuahua ofera dar si cere mereu afectiune din partea stapanului. Indraznet si foarte vioi, se misca cu mare viteza de multe ori pentru a evita sa fie calcat.

Sunt foarte devotati si devin foarte atasati de stapanii lor, mergand pana la gelozie. Le place sa-si langa stapanul pe fata. Priveste cu suspiciune toate persoanele straine cu care intra in contact. In prezenta strainilor, urmareste fiecare miscare a stapanului si incearca sa fie cat mai aproape de acesta cu putinta.

Sunt caini inteligenti, invata repede si raspund bine la un dresaj facut cu multa blandete.

In ciuda faptului ca sunt mici si dragalasi cainii Chihuahua nu sunt recomandati pentru copii. Nu accepta joaca cu un copil care le-ar putea provoca durere si de aceea recurg la autoaparare.

Sunt destul de galagiosi. Trebuie foarte bine socializati, in caz contrar, in ciuda staturii, putand fi agresivi fata de alte rase de caini sau fata de straini.

Probleme medicale: din cauza botului scurt, stranuta des si sforaie. Sunt predispusi la probleme cu gingiile, raceli, reumatism. Trebuie hranit corespunzator deoarece are tendinta de a se ingrasa cu usurinta.

Puii de Chihuahua se nasc cu capuri mari si de cele mai multe ori prin operatie de cezariana ce trebuie executata de un veterinar foarte priceput. Puii sunt foarte vulnerabili si predispusi la fracturi.

Uraste frigul si tremura puternic cand este expus la el. Va aprecia o hainuta in zilele reci. Sunt excelenti pentru viata in apartament.

Desi tendinta generala este de a purta acesti caini in brate, trebuie scosi si la plimbare si lasati sa mearga pe jos pentru a-i mentine in forma.

Blana trebuie periata ocazional, si trebuie sa li se faca baie cam o data pe luna, avand mare grija sa nu le intre apa in urechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comenturi