Mod de preparare: Zaharul tos se topeste in lapte caldut, pastrandu-se o lingura de zahar si putin lapte pentru maia. Tot aici se adauga si coaja rasa de la citrice.
Drojdia se freaca cu o lingura de zahar, se dizolva in lapte, se presara putina faina si se lasa la crescut. Cand si-a dublat volumul, se toarna peste faina cernuta, in mijlocul careia s-au mai pus cele trei oua intregi si cele trei galbenusuri, sarea, laptele si celelalte arome.
Se amesteca totul bine si se incepe framantatul, adaugand putin cate putin uleiul (sau oricare dintre celelalte grasimi, dupa ce s-au topit la bain-marie). Se pot folosi si combinatii intre ulei si grasimi, de genul 125 ml ulei si 100 g unt, avand grija ca la 125 ml ulei corespund 100 g de unt, untura etc.
Se framanta la inceput numai cu pumnii, iar dupa o jumatate de ora ridicand aluatul din cand in cand, rupandu-1 si izbindu-1 si apoi din nou cu pumnii. Cand aluatul a devenit omogen si flexibil si se desprinde usor de pe mana si de pe peretii vasului, se aduna la mijloc, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut la Ioc cald pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura, se bat spuma albusurile si apoi se incorporeaza, incet-incet, o cana de zahar, nucile macinate si esenta de rom (pentru umplutura este indicat sa nu se foloseasca decat esenta de rom sau 3 linguri de rom curat). Facultativ, in aceasta umplutura (sau chiar direct in aluat) se pot adauga bucatele de rahat asortat, taiat in cuburi mici.
Se imparte aluatul in doua, se intind doua foi de aluat, pe care se repartizeaza omogen umplutura, se ruleaza si fiecare cozonac se strange la capete. Tavile se ung cu untura (sau unt), se asaza cozonacii, se ung cu un ou batut si se mai lasa putin la crescut. Se baga in cuptorul incalzit, la foc moderat, pentru 45-50 de minute, pana se rumenesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comenturi